IMPACT
mei 2021
Wat als Valipac niet bestond?
Je bedrijf is klant van Valipac omdat het onderworpen is aan de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Dat betekent dat bedrijven die goederen (laten) verpakken of invoeren om ze op de Belgische markt te brengen, verplicht zijn om jaarlijks aan te tonen dat 80% van deze verpakkingen wordt gerecycleerd.
Voor vele bedrijven is dit onbegonnen werk. Stel je voor hoe je werkdag er zou uitzien als Valipac niet bestond. Je zou bijvoorbeeld bij al je klanten je verpakkingsmateriaal terug moeten inzamelen. En deze via een afvalophaler laten recycleren. En daar moeten aandringen om je recyclagebewijzen te ontvangen. Om vaak zelfs de wereld te moeten afreizen om deze te bemachtigen!
Gelukkig neemt Valipac deze verantwoordelijkheid van je over! Klant zijn bij Valipac is de garantie dat je bedrijf in orde is met de wetgeving voor bedrijfsmatige verpakkingen. En dat kan je heel wat kopzorgen besparen.
De protagonist uit onze video herinnert zich nog goed hoe het was vóór hij klant werd. Zijn verhaal ontdek je hier:
Wie is Valipac?
Valipac werd bijna 25 jaar geleden opgericht door en voor de Belgische bedrijfswereld als collectief antwoord op de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Valipac heeft een unieke positie in Europa. We zijn de enige organisatie die zich specifiek met de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid van bedrijfsmatige verpakkingen bezighoudt.
Ons participatiemodel is gebaseerd op overleg tussen de verschillende belanghebbende partijen: beroepsfederaties, overheden en werkgeversorganisaties maken deel uit van onze besluitvormingsorganen. Als klant heb je de zekerheid dat je belangen verdedigd worden!
Onze 7.000 klanten brengen samen 745.000 ton bedrijfsmatige verpakkingen op de markt. Samen met de 220 aangesloten ophalers hebben we aangetoond dat 90,5% van de verpakkingen van onze klanten in 2020 werd gerecycleerd.
Voor een gemiddelde bijdrage van 18,5 euro per ton ben je als klant in orde met de terugnameplicht van je bedrijfsmatige verpakkingen. Bovendien vloeit 60% hiervan terug naar de bedrijven via het toekennen van premies. De gemiddelde netto kost voor de industrie komt dus neer op 7,4 euro per ton.