Aangiftegids

Elk bedrijf dat verpakkingen op de Belgische markt brengt, wordt beschouwd als verpakkingsverantwoordelijke.

De wetgeving identificeert 4 types verpakkingsverantwoordelijken, afhankelijk van de activiteit van het bedrijf.

 

Verpakkingsverantwoordelijke type A

Je verpakt goederen, of laat ze verpakken, met als doel ze op de Belgische markt te brengen.

Voorbeeld: je bent een producent van frisdranken die je op de Belgische markt brengt. Hiervoor ga je verschillende verpakkingen gebruiken: een blikje of flesje, plastic folie om ze bij elkaar te houden, een kartonnen tray om de blikjes op te zetten, enzovoort. Voor al deze verpakkingen, ben je verpakkingsverantwoordelijke type A.

Verpakkingsverantwoordelijke type B

Je voert verpakte goederen in, of laat verpakte goederen invoeren, om ze op de Belgische markt te brengen. Je ontpakt of verbruikt de goederen niet zelf. Als eerste invoerder ben je verpakkingsverantwoordelijke type B. Dit geldt ook als je de goederen vanuit het buitenland rechtstreeks bij jouw klanten laat leveren.

Voorbeeld: je bent een bouwmaterialenhandelaar en importeert tegels uit Italië. De tegels worden verzonden in een houten kist. Eens ontvangen wordt de kist integraal doorverkocht. Voor de verpakkingen rond deze tegels (de kist + eventueel extra beschermende verpakking) ben je verpakkingsverantwoordelijke type B.

Verpakkingsverantwoordelijke type C

Je voert verpakte goederen in die je ontpakt en/of verbruikt op Belgisch grondgebied. De verpakkingen worden afval binnen jouw bedrijf.

Voorbeeld: Je hebt een garagebedrijf gespecialiseerd in oldtimers. Je koopt onderdelen in het buitenland voor deze wagens. Eens toegekomen worden de onderdelen ontpakt en gebruikt. De vrijgekomen verpakkingen worden afval in jouw bedrijf. Dit is jouw verpakkingsverantwoordelijkheid type C.

Verpakkingsverantwoordelijke type D 

Je produceert of voert serviceverpakkingen in. Serviceverpakkingen zijn verpakkingen die je gebruikt om goederen of diensten ter beschikking te stellen aan de consument (bv. pizzadozen, frietzakjes, broodzakken,…). Deze verpakkingen geef je aan bij Fost Plus.

Een bedrijf kan ook beantwoorden aan meerdere types verpakkingsverantwoordelijkheid.

Voorbeeld:

Jouw bedrijf is distributeur van machineonderdelen. Je importeert de verpakte onderdelen vanuit China. De onderdelen zijn elk afzonderlijk verpakt in kartonnen doosjes. Deze doosjes zitten per 10 in een grotere verzameldoos. 20 van deze dozen worden op een houten pallet gestapeld en voor de transportzekerheid omwikkeld met plastic rekfolie. Eén van jouw klanten bestelt hele palletten van één type onderdelen. Deze palletten kan je dus zonder ontpakken rechtstreeks doorleveren aan deze klant.

Alle andere klanten doen een bestelling van een aantal onderdelen van verschillende types. Hiervoor ga je de nodige palletten en dozen ontpakken, de specifieke bestelling samenstellen en weer verpakken om een goede levering aan jouw klant te verzekeren.

Jouw bedrijf is dan zowel verpakkingsverantwoorde- lijke type A, type B als type C.

  • type A voor de verpakking die je toevoegt voor de specifieke bestelling van de eindklant.
  • type B voor de palletten (en de rekfolie en dozen) die integraal doorverkocht worden aan de klant.
  • type C voor de palletten, rekfolie en dozen die je moet ontpakken om specifieke bestellingen te gaan samenstellen.

Uitzonderingen

Private label

Private label is een concept waarbij een bedrijf producten produceert, maar ze verpakt volgens de instructies van een opdrachtgever. De producten worden op de markt gebracht onder de merknaam van de opdrachtgever.

Als producent van private labelproducten ben je niet verantwoordelijk voor de gebruikte verpakkingen van die producten. Deze moet je dus niet aangeven onder verpakkingsverantwoordelijkheid type A.

De opdrachtgever die de instructies over de te gebruiken verpakkingen geeft en de producten op de Belgische markt brengt, is hier de verpakkingsverantwoordelijke. Hij zal deze verpakkingen als dusdanig aangeven onder verpakkingsverantwoordelijkheid type A (indien hij laat verpakken in België) of type B (indien hij laat verpakken in het buitenland).

Loonverpakking

Je bent loonverpakker als je goederen ontpakt, verpakt of herverpakt in opdracht van een ander bedrijf. Je verleent enkel een dienst voor het stockeren, ontpakken, herverpakken en leveren van goederen op de eindbestemming. Je bent nooit eigenaar van de goederen.

Bij loonverpakking moet je een onderscheid maken tussen:

  • de verpakkingen van de producten die de loonverpakker ontpakt,
  • de verpakkingen die de loonverpakker gebruikt om producten opnieuw in te pakken.
De verpakkingen die de loonverpakker ontpakt

De plaats waar de opdrachtgever gevestigd is, zal bepalen wie verantwoordelijk is voor de verpakkingen van de producten die worden ontpakt.

  • De opdrachtgever is gevestigd in het buitenland? Als loonverpakker ben je verpakkingsverantwoordelijke type C.
  • De opdrachtgever is gevestigd in België? In dit geval zijn er twee mogelijkheden:
    • de goederen hebben een buitenlandse oorsprong: als loonverpakker ben je verpakkingsverantwoordelijke type C;
    • de goederen hebben een Belgische oorsprong: de Belgische leverancier is verpakkingsverantwoordelijke type A of B.

Loonverpakking Vv Ontpakken Nl

De verpakkingen die de loonverpakker gebruikt om producten opnieuw in te pakken

Als loonverpakker ben je nooit verpakkingsverantwoordelijke voor de verpakkingen rond het eindproduct die je in opdracht van jouw klant (de opdrachtgever) toevoegt.

Als Belgische opdrachtgever, ben je verpakkingsverantwoordelijke voor de verpakkingen van de eindproducten die op de Belgische markt gebracht worden. Je bent tevens verantwoordelijk voor de verpakkingen van de verpakte producten die je invoert en door je loonverpakker laat leveren op de Belgische markt.

Loonverpakking Vv Herverpakken Nl

De Interregionale Verpakkingscommissie stelde ook een document op waarin de definitie van loonverpakker en de aspecten van verpakkingsverantwoordelijkheid die op de loonverpakker van toepassing zijn, worden uitgelegd.  Deze regelgeving is echter vrij complex. Heb je hierover vragen, contacteer gerust onze medewerkers om de situatie voor jouw bedrijf te analyseren.