Elk jaar organiseert het Operations and Circularity team een afdelingsvergadering buiten onze kantoren. Deze keer hadden we het genoegen verwelkomd te worden door Caroline Van der Perre, mede-eigenaar & manager van Raff Plastics.
RAFF Plastics is een toonaangevend recyclagebedrijf gevestigd in Houthulst, West-Vlaanderen. Ze zijn gespecialiseerd in het inzamelen en recycleren van bedrijfsmatig kunststofafval zoals polypropyleen (PP), polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE), polystyreen (PS) en polyvinylchloride (PVC). RAFF Plastics is onlangs gestart met de recyclage van Big Bags, een bijzonder interessante stroom voor ons team. Het afval wordt gerecycleerd in de vorm van granulaten van verschillende kleuren en op maat gemaakt voor de productie van nieuwe plastic voorwerpen.

We ontdekten een toonaangevend bedrijf dat vooroploopt in de vooruitgang. Het bezoek heeft ons een aantal punten van zorg opgeleverd:

🚨 De recyclagecrisis in Europa: De hele sector (een twintigtal bedrijven in België) bevindt zich in een diepe crisis, waarbij sommige productielijnen worden stilgelegd ondanks recente investeringen. De sector heeft te kampen met oneerlijke concurrentie van goedkopere grondstoffen en ‘recyclaten’ uit Azië, die niet voldoen aan dezelfde milieunormen als in Europa. Een situatie die ook de verkeerde boodschap uitdraagt: dat milieubewust zijn niet belangrijk is.

🚨 Mazen in de regelgeving: De huidige Europese regelgeving bepaalt niet dat gerecycleerd materiaal uit Europa moet komen, waardoor goedkope importproducten de markt kunnen overspoelen. De lange en ingewikkelde administratieve procedures voor het verkrijgen van vergunningen belemmeren innovatie en de uitbreiding van recyclagebedrijven in België. Een eenvoudiger en voorspelbaarder proces zou bedrijven in staat stellen hun investeringen beter te plannen en hun concurrentiepositie te verbeteren. Dit zou niet alleen bedrijven ten goede komen, maar ook het milieu en de Belgische economie als geheel.

Ons bezoek aan RAFF Plastics benadrukte de innovatie in de recyclage-industrie, maar onthulde ook de dringende uitdagingen. De sector kampt met oneerlijke concurrentie en regelgevingsproblemen. Om de circulaire economie te bevorderen, zijn er gerichte acties nodig op zowel Europees als nationaal niveau om deze obstakels aan te pakken en duurzame recyclagepraktijken te ondersteunen.

Een verhelderend bezoek voor onze collega’s.