Waar belandt ons bedrijfsmatig plastic verpakkingsafval uiteindelijk?
Een veelbesproken vraag de voorbije jaren: waar belandt ons afval uiteindelijk?
Dankzij contracten met internationale traders en de samenwerking met aangesloten ophalers heeft Valipac 90% van de bestemmingen van ons bedrijfsmatig plastic verpakkingsafval in kaart gebracht.
Omwille van de commerciële gevoeligheid van de informatie was het geen eenvoudige opdracht om de weg die ons bedrijfsafval buiten onze landsgrenzen aflegt te traceren. De onderhandelingen met de traders hebben zo’n 2 jaar geduurd. Dankzij de ondertekende overeenkomsten krijgen we vandaag toegang tot alle data over hun klanten in België, de hoeveelheid plastic verpakkingsafval, de verschillende types ervan en de recyclagebedrijven waarmee ze samenwerken.
90% van de bestemmingen in kaart gebracht
Valipac is erin geslaagd contracten te sluiten met acht traders, met name Broeckx Plastic Recycling, De Paauw Plastic Recycling, Fremo, Gemini, Kras Recycling, Peute Recycling, RVG Rohstoff (Fischer), en Synergy Tradeco. Die acht zijn een minderheid van de 42 geïdentificeerde traders, maar beheren wel ongeveer 85% van het volume plastic verpakkingsafval dat via trading wordt verhandeld.
Op basis van de input van de ophalers en nu ook de traders hebben we vandaag een duidelijk zicht op 90% van de recyclagemarkt van bedrijfsmatig plastic verpakkingsafval. Van de 58,8 kT bedrijfsmatige plastic verpakkingen die aan Valipac werden gedeclareerd, werd 37% binnen de Europese Unie gerecycleerd (o.a. België, Frankrijk, Nederland, …), 35% in Azië (o.a. Indonesië, Maleisië, Vietnam, …) en 17% in Turkije. In totaal ging ons plastic bedrijfsafval naar 31 landen.
Om toe te zien op de kwaliteit van de eigenlijke recyclage, en van zodra de situatie het toelaat, zullen we controles bij de lokale recycleurs en traders opdrijven.
Volgende halte: maximale traceerbaarheid en meer recyclage in Europa
Valipac doet er alles aan om onze afvalketen zo transparant mogelijk te maken. We zijn de eerste organisatie in Europa die erin geslaagd is om in kaart te brengen waar ons bedrijfsmatig plastic verpakkingsafval exact naartoe gaat.
Om de traceerbaarheid te vergroten, willen we de aangesloten ophalers aanmoedigen om samen te werken met traders die een contract hebben ondertekend en contracten afsluiten met andere traders. In eerste instantie hebben we ons gericht op plasticafval omdat hier de grootste uitdagingen lagen, maar ondertussen zijn we ook al begonnen met de cartografie van andere afvalstromen zoals papier en karton.
Maar onze ambitie gaat nog verder dan het controleren van de recyclage in het buitenland. We willen geleidelijk ook meer recyclage naar Europa halen door de vraag naar recyclaat afkomstig.